Sidhuvud
Lill-Babs - Hon Àr jag

BiografiBarbros sjÀlvbiografi, Hon Àr jag - minnen av ögonblick, skrevs tillsammans med Anna Wahlgren och gavs ut av Bra Böckers förlag i oktober 1996. För första gÄngen fick Barbro berÀtta sjÀlv, frÄn början till slut om sitt liv, sin familj och kÀrleken. Boken blev en stor succé och sÄlde i 30 000 exemplar!

Utdrag ur Barbros förord:

"... Tokstollar, tÀnkte jag nÀr jag blev ombedd att skriva mina memoarer. Vad dÄ memoarer? Jag har inte levt fÀrdigt! Jag befinner mig pÄ livets middagshöjd! NÄja, lite över, dÄ. Obetydligt över.

Det var samma sak nÀr jag fick höra att man planerade ett Lill-Babsmuseum i JÀrvsö. Jag Àr vÀl inte död Àn! GÀrna ett galleri, i sÄ fall, tÀnkte jag, dÀr jag kunde fÄ visa mina minnen. Mina minnen Àr ju inte bara mina. En bild pÄ mig och Ingemar Stenmark, till exempel, eller pÄ Ingemar Johansson och mig... visst kan jag dela med mig av det! SÄdana minnen pÄminner ju ocksÄ andra mÀnniskor om vad de upplevde de dÀr Ären. NÀr de nu var. Men memoarer?

Jag kan inte skriva. Jag har en sÄdan respekt för pennan att det Àr löjligt. Det har naturligtvis att göra med att jag bara har folkskolan i ryggen. För "intlektella" har jag varit livrÀdd sÄ lÀnge jag minns. Jag Àr det inte lÀngre, och jag vet ganska vÀl nÀr det gick över, men respekten för pennan sitter i. För mig har det skrivna ordet en sÄdan tyngd och auktoritet. Det Àr en sak att berÀtta om allt roligt man har varit med om, allt fantastiskt, tragiskt och spÀnnande, men ska det sedan sÀttas pÄ prÀnt ocksÄ... Nej, det fÄr nÄgon annan ta hand om. Det fÄr Anna ta hand om!

NĂ€r man vĂ€l börjar tĂ€nka pĂ„ det, blir ens liv plötsligt sĂ„ oerhört innehĂ„llsrikt. Var ska jag börja? Var ska jag sluta? Vad ska det handla om? Är det mitt jobb, Ă€r det de kvinnor jag haft runtom mig i mitt liv som jag mer och mer tĂ€nker pĂ„, dessa starka kvinnor som jag levt tillsammans med? Eller ska jag berĂ€tta om alla roliga saker som har hĂ€nt mig, alla galna saker som har hĂ€nt? Ska det vara i kronologisk ordning, ska jag spalta upp det ordentligt eller ska jag bunta ihop alltihop..? Till slut blir det sĂ„ mycket som snurrar i huvudet att man inte vet vad man heter..."

Sidfot