Sidhuvud
Barbro - Historia

Historia9 mars 1938 födde Britta Svensson, 21 Är, sitt första barn. Barnets pappa hette Ragnar och var 26 Är gammal. Födseln Àgde rum i Brittas morförÀldrars kök i en liten stuga i TÄ. Det blev en flicka som fick namnet Barbro Margareta.

Sina första tvĂ„ Ă„r levde Barbro med sina förĂ€ldrar i en liten lĂ€genhet mittemot jĂ€rnvĂ€gstationen i JĂ€rvsö. NĂ€r Barbro var tvĂ„ Ă„r och tre mĂ„nader föddes hennes lillasyster Birgitta. Familjen flyttade in i en lite större stuga utan rinnande vatten och toalett vid foten av Öjeberget.

1949 flyttade familjen till Stene, dÀr Barbros bröder Uffe och Lasse föddes. I skolan var favoritÀmnet gymnastik, vilket Barbro var vÀldigt duktig i. Drömmen var att bli gymnastikdirektör. Höjdhopp var favoritsporten, och nÀr Barbro var 13 Är blev hon nordsvensk ungdomsmÀstarinna i höjdhopp genom att hoppa 1.37m!

Barbro sjöng mycket nÀr hon var barn och Àlskade att upptrÀda, hennes sÄngkarriÀr började i "BlÄvingarna", dÀr de sjöng fosterlÀndska sÄnger i kyrkan vid olika ljushögtider och uppförde julspel.

NÀr Barbro var elva Är flyttade familjen till Kilafors, dÀr hon började upptrÀda med en av pappa Ragnars arbetskamrater. Han spelade dragspel och Barbro sjöng. De spelade bl.a pÄ centralhotellet i Söderhamn nÄgra gÄnger. Fortfarande var det dock sporten som lockade mest.

Familjen flyttade sÄ smÄningom tillbaka till JÀrvsö och Barbro var 15 Är nÀr hon sjöng pÄ RenbergstÀkten. Det var "Barnens Dag" och sÄngen var " Min vÀn Spiken". Evenemanget bevakades av Ljusdals-posten. Barbro fick strÄlande recensioner och i en intervju fick hon frÄgan:

- Vad Àr din högsta dröm?
- Att fÄ sjunga pÄ Wivex i Sundsvall, svarade Barbro.

NÄgon dag senare fick hon ett samtal frÄn direktören pÄ Wivex. Hon skulle fÄ komma dit och sjunga! Framförandet gick strÄlande och Barbro fick sin första anstÀllning.

1954 direktsÀndes programmet "Morgonkvisten" dÀr Barbro skulle vara med och sjunga som "ung förmÄga". Vad Barbro inte visste var att Simon Brehm (som hade en egen orkester i Stockholm) lyssnade pÄ programmet. Samma kvÀll ringde Simon och ville att Barbro skulle komma och provsjunga för honom i Stockholm. Det hÀr var en chans hon inte ville missa. Hon gick till rektorn pÄ skolan och bad om ledigt ett tag och efter nÄgra samtal med sina förÀldrar och Simon Äkte Barbro.

Barbro kom till Stockholm och fick bo inneboende hos en vÀn till familjen i en etta med kokvrÄ. Samma dag fick hon komma till Bal Palais för första gÄngen. Barbro var nu 15 Är, men hon ljög för Simon och sa att hon var 16. Provsjungningen gick bra och hon blev kvar i Stockholm. Simon hjÀlpte henne med allt och han blev en slags fadersgestalt för Barbro.

1954 kom första skivan "Min mammas boogie" och Barbro hade redan börjat bli uppmÀrksammad i pressen, nÀr det hÀnde nÄgot som inte riktigt var planerat - Barbro blev gravid. Hon jobbade vidare tills det inte lÀngre gick att gömma den alltmer vÀxande magen. Hon Äkte hem till JÀrvsö och födde Monica. ( Monica Àr bara 9 mÄnader yngre Àn Barbros tredje bror Hasse).

Efter ett tag hemma lÀngtade Barbro tillbaka till scenen, men hos Simon var hon inte vÀlkommen, han hade skaffat sig en ny vokalist. NÀr hon fick erbjudandet att Äka med Kettil Olsson pÄ sommarturné tackade hon genast ja. Efter turnén och nÄgra upptrÀdanden pÄ Nalen fick Barbro ett samtal frÄn Simon. Nu ville han ha henne tillbaka. Hon blev vÀldigt lycklig över detta och nu följde upptrÀdanden pÄ Bal Palais och folkparksturnéer.

1958 var Barbro arbetsgivare och chef och detta Är Äkte hon pÄ sin första egenproducerade turné, hon fick sin första roll i farsen "Fly mig en greve" pÄ Nöjeskatten med bl.a Carl-Gustav Lindstedt. Hon slÀppte flera skivor och "Klas-Göran", "Itsy bitsy" och "Jag Àr en tuff brud i lyxförpackning" blev alla stora hits. 60-talet kom och en rejÀl uppstÄndelse som framförallt "Klas-Göran" dragit igÄng. Barbro startade en fan-club, Splorr. Klubben blev störst i landet med 17.000 medlemmar. Medlemsantalet visade sig bli omöjligt att hantera och de rusande kostnaderna för administrationen drev senare klubben i konkurs.

Under 60-talet arbetade Barbro ocksĂ„ mycket i Östtyskland, dĂ€r hon slĂ€ppte skivor, gjorde tv-shower och spelade in nĂ„gra filmer. Hon blev snart en riktigt stor stjĂ€rna i Tyskland - tvĂ„ Ă„r i rad kom hon pĂ„ andra plats som populĂ€raste tv-artist efter Caterina Valente!

NÀr Barbro var 25 flyttade hon och Monica och mamma Britta och de tre bröderna in i ett hus i Helenelund utanför Stockholm. Det hÀr huset var drömmen för Barbro hon bodde kvar dÀr i Ätta Är.

1966 födde Barbro sin andra dotter Malin.

1967 gick Simon bort. Det var en tragedi för Barbro och Àven för hennes familj. Simon Brehm hade hjÀlpt henne med allt i hennes karriÀr och ocksÄ hela tiden funnits dÀr för hennes familj.

SÄ föddes tredje dottern Kristin, Äret var 1969 och Barbro arbetade i Norge. Hon sjöng bl.a i Norska melodifestivalen.

"Annie Get Your Gun" som regisserades av Åke Falck blev en enorm succĂ©, dĂ€r Barbro fick det stora ansvaret att spela huvudrollen Annie Oakley. FörestĂ€llningen spelades pĂ„ Skandinavium i Göteborg 1974, 12 förestĂ€llningar och över 140.000 Ă„skĂ„dare. Barbro fick lysande recensioner och artisten Lill-Babs erhöll stort erkĂ€nnande i vidare kretsar Ă€n nĂ„gonsin.

Barbro har spelat in hundratals skivor, legat pÄ svensktoppen i hundra veckor, gjort massor av bejublade shower och turnéer bÄde i Sverige och utomlands, tv-shower, intervjuer, reportage...

Midsommardagen 2009 invigdes Lill-Babs utstÀllningen pÄ Lill-Babs CaffÀr i JÀrvsö.

UtstÀllningen flyttades till StenegÄrd i JÀrvsö och invigdes pÄ Nationaldagen 2019.

I samband med flytten har utstÀllningen nyskapats och uppdaterats och Àven blivit ett Museum.

UtstÀllningen tar dig frÄn 50-talet via folkparker, Annie get your gun, Lars Forsell, Börsen, Rondo och fram till idag.

Trots hÄrt arbete och stora framgÄngar har alltid de tre döttrarna Monica, Malin och Kristin och den stora familjen kommit i första hand. Barbro har ocksÄ fÄtt nio barnbarn och ett barnbarnsbarn.

SĂ„dan var hon, hela Sveriges Lill-Babs!

Sidfot